Palovamman ensiapu ja hoito

30.4.2020

Palovamma sattuu aina yllättäen ja siksi sen ensiapuun ja hoitoon on syytä varautua ennalta. Näillä ohjeilla hoidat palovamman ensiavun sekä 1. ja 2. asteen pienten palovammojen jatkohoidon niin kotona, vapaa-ajalla kuin työpaikalla.

Tutustu palovammatuotteisiin tästä linkistä.

Mistä palovamma aiheutuu?

Palovamma on iholle, syvissä palovammoissa myös sen alle, muodostuva kudosvaurio, jonka aiheuttaa

  • Kuumuus
  • Sähkö
  • Säteily
  • Syövyttävät aineet

Kodin tyypillisiä palovamman aiheuttajia ovat kynttilät, kuuma vesi, kuuma keittolevy tai uuni. Työpaikoilla palovammoja sattuu erityisesti aloilla, joissa ollaan tekemisissä avotulen, kuumien höyryjen ja nesteiden sekä kuumien materiaalien kanssa. Esimerkiksi metalli- ja elintarviketeollisuus, ravintola- ja cateringalat.

 

Palovamman luokittelu

Pinnalliset palovammat; 1. ja 2. asteen palovammat

 

Pinnalliset palovammat rajoittuvat ihon eri kerroksiin. Ihossa säilyy tuntoaisti ja vamma paranee yleensä 1-2 viikossa arpia jättämättä. 

1. asteen asteen palovamma rajoittuu ihon pintakerroksiin. Iho on kuiva, punoittaa, on arka kosketukselle ja on kipeä. Tyypillisiä ensimmäisen asteen palovammoja ovat auringon polttama iho sekä kuuman veden aiheuttamat vammat.

2. asteen palovamma ulottuu osittain ihon syvempiin kerroksiin. Vamma-alue punoittaa, on turvonnut, kipu on hyvin voimakasta ja iholle tihkuva kudosneste aiheuttaa rakkuloita. 2. asteen palovammoja aiheuttavat mm. kuuma vesi ja öljy sekä keittiön kuuma levy.

 

Syvät palovammat; 3. asteen palovammat

3. asteen palovammoissa ihon kaikki kerrokset ovat tuhoutuneet. Vamma voi ulottua myös ihon alla oleviin kudoksiin. Vamma-alue on kuiva eikä siinä ei ole tuntoa, koska kipua aistivat hermopäätteet ovat tuhoutuneet. Reuna-alueilla kipua voi esiintyä. Vamma vaatii aina sairaalahoitoa, yleensä ihosiirteitä. Paraneminen vie pitkään ja vammasta jää jäljelle arpi. Tuli, sähkö ja sula metalli ovat yleisiä 3. asteen palovamman aiheuttajia.

 

Millaisia palovammoja voi hoitaa itse?

Alle kämmenen kokoiset 1. ja 2. asteen palovammat voidaan hoitaa itse.

 

Milloin on mentävä lääkäriin?

Terveyskeskus- tai sairaalahoitoa vaativat: 

  • Omaa kämmentä isompikokoiset rakkuloilla olevat palovammat
  • Palovammat kasvojen, kaulan ja hengitysteiden alueella (esim. kuuman savun tai höyryn hengittäminen, kuuma neste)
  • Palovammat käsien, sukupuolielinten tai isojen nivelten alueella (esim. polvitaipeet)
  • Kaikki 3. asteen palovammat
  • Vanhusten palovammat
  • Sähkötapaturmat (aiheuttavat vakavia ihonalaisia vaurioita, jotka eivät näy päälle päin)
  • Tulehtuneet palovammat
  • Pienten lasten palovammoissa tulee herkästi ottaa yhteys terveyskeskukseen, vaikka vamma-alue olisi pieni

 

Jos olet epävarma millaista hoitoa palovamma vaatii, ota yhteys terveyskeskukseen. Vakavissa palovammoissa soita 112.

 

Palovamman ensiapu

Ensiarvoisen tärkeää on toimia nopeasti. Erota palovamman uhri palovamman aiheuttajasta. Katso, ettei enempää vahinkoa pääse syntymään. Jos vamman aiheuttaa syövyttävä aine, vaurioitunut alue huuhdellaan välittömästi ja perusteellisesti runsaalla vedellä tai silmänhuuhtelunesteellä. Älä riisu ihoon kiinnipalaneita vaatteita, elleivät ne purista tai vaikeuta hengittämistä.

 

Pienialaisen 1. ja 2. asteen palovamman ensiapu

 

 

 

 

 

 

Jäähdytä palovammaa haalealla vedellä 10-20 minuuttia. Tämä pysäyttää palovamman etenemisen syvemmälle kudoksiin. 

 

Jos vettä ei ole saatavilla, palovamman ensiapuun sopivat

 

Cederroth Burn Gel Spray pienialaisiin palovammoihin ja säteilyvaurioihin: suihkuta geeliä runsaasti palovamma-alueelle, anna vaikuttaa 15-20 minuuttia. Älä käytä syövyttävien materiaalien tai sähkön aiheuttamiin vammoihin.

 

Cederroth Burn Gel palovammataitos: aseta taitos palovamman päälle ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia. Kiinnitä taitos löyhästi sideharsolla. Älä käytä syövyttävien materiaalien tai sähkön aiheuttamiin vammoihin.

 

 

 

 

 

 

 

Vedellä tehdyn viilennyksen jälkeen pienialainen palovamma tuputellaan varovasti kuivaksi puhtaalla talouspaperilla tai kankaalla. Älä hankaa! Jos olet viilentänyt pienialaisen palovamman Burn Gel sprayllä tai palovammataitoksella, huuhtele geeli varovasti iholta, kun viilentävä vaikutus lakkaa. Kuivaa iho varovasti puhtaalla talouspaperilla tai kankaalla. Älä hankaa!

 

Lääkärihoitoa vaativan palovamman ensiapu

Jos palovamma on laajalla alueella tai haittaa hengittämistä, soita 112. Kuuntele ohjeet jatkotoimenpiteitä varten.

Jäähdytä palovammaa saamiesi ohjeiden mukaisesti haalealla vedellä tai Cederroth Burn Gel palovammataitoksella. Tämä pysäyttää palovamman etenemisen syvemmälle kudoksiin. 

Jos palovamma on yli 10 % kehon pinta-alasta (noin yläraajan kokoinen alue), keho voi jäähtyä liikaa. Älä käytä palovamman viilentämiseen kylmää vettä ja pidä uhri lämpimänä ylimääräisellä vaatetuksella, mikäli mahdollista. 

 

Cederroth Burn Gel palovammataitos: aseta taitos palovamman päälle ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia. Käytä tarvittaessa useita taitoksia, jos yksi ei riitä koko palovamma-alueelle. Kiinnitä taitos löyhästi sideharsolla. Älä käytä syövyttävien materiaalien tai sähkön aiheuttamiin vammoihin.

Jos olet viilentänyt palovamman vedellä, suojaa palovamma kuljetuksen ajaksi. Tähän sopivia tuotteita ovat mm. Cederroth Burn Gel palovammataitos tai Jelonet palovamma- ja rasvaside. Kiinnitä taitos/sidos puhtaalla sideharsolla.

Jos olet viilentänyt palovamman Cederroth Burn Gel palovammataitoksella, anna geelin vaikuttaa iholla hoitoon pääsyyn asti. Mikäli geelin vaikutus lakkaa ja käyttämättömiä taitoksia on jäljellä, vaihda palovammaan uusi taitos. Ota tuotepakkaus lääkäriin mukaan.

 

Palovamman hoito

Lievät 1. asteen palovammat eivät tarvitse jatkohoitoa. Ne paranevat itsestään noin viikossa. Vältä vamma-alueeseen kohdistuvaa hankausta ja painetta.

 

Pienialaisten, rakkuloita muodostavien 2. asteen palovammojen paranemista edistävät

 

 

Pieniä rakkuloita ei tule puhkoa tulehduksen välttämiseksi. Älä laita palovammaan voiteita tai muita aineita, joita ei ole tarkoitettu palovammojen hoitoon. Palovamman aiheuttamaa kipua voi hoitaa särkylääkkeillä.

 

Laaja-alaisten ja syvien palovammojen hoito ja ohjeistus kuuluu terveysalan ammattilaisen vastuulle.

Tutustu palovammatuotteisiin tästä linkistä.

Lähteet

Terveyskirjasto: Palovamma (Lääkärikirja Duodecim, 16.7.2019, yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma)

Terveyskirjasto: Palovammat (Ensiapuopas, 16.10.2017)

Terveyskirjasto: Palovamma lapsella (Lääkärikirja Duodecim, 12.11.2019, lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko)

Tays.fi: Palovammat (https://www.tays.fi/fi-FI/Palvelut/Plastiikkakirurgia/Palovammat)

Cederroth.com: Palovammat – tärkeintä on, että toimit nopeasti